創作內容

0 GP

毛毛的鬼故事或不祥經歷

作者:“自動搜索”│2015-08-20 16:25:30│贊助:0│人氣:74
上次講完我搭lift,今日都係講返我屋企。

我以前舊屋住寶達村,夜晚,我一家返曬房訓覺,我由自己房張上格床望出廳到,每晚都見到有個男人坐響梳化,大約天光前嘅時間,坐一陣就走。

唔係好睇到佢著咩衫,因為佢其實係一個全黑嘅影咁樣,低住頭,坐響梳化尾。佢消失既時間唔係「呼」一聲飛左去果隻,係隨住個天開始光,果黑影就淡化。

試過响梳化打機,一路無事無事,打完之後,起身執機熄電視去廁所,由廁所出黎果下,已經見到個影坐左響果到,而最慘係,我訓覺果個欖枕仲响張梳化到未拎,即係「佢」嘅隔離。

果下幾屈機。

我扮無野咁行過去啦,隻眼唔敢四圍望,又唔敢跑住去,仲要特登自言自語講下野,「呀,執左書包未呢」、「記得帶水壺勞作紙」等等。

因為我由好細個就意識到,就算見到,都要扮見唔到,扮唔知。

總之唔好比佢知你知。

呢度都想提提巴絲各位,如果咁唔好彩比你見到佢,而你又比佢知道你見到佢,咁你地條channel就so called 接通左喇。有時佢要你見到,總有d理由嘅,接通左,咁當然進一步同你連上啦。

所以,最好係唔聲唔聲扮見唔到,呢個位你地可以bookmark左去,記住。

尤其係去郊野公園旅行,好多時一班細佬玩玩下,都會見到旁邊草叢無端端多左人,你見到又同隔離係咁講係咁形容,跟你出公園嘅機會就相當高喇,往後再同大家分享一個我同前女友响馬騮山BBQ嘅經歷。

先講返家鬼。

我唔知我老豆阿媽有無見到過梳化上嘅黑影。但係,老實講,佢又無真係點樣滋擾到我地,大家都不以為然。

不過有次,都真係比佢嚇到hihi。

我訓碌架床上格,有一晚,訓訓下,比d粵曲聲嘈醒左。

果隻粵曲聲唔係唱歌唔係帝女花果隻,係好似夜晚粵語長片中做大戲果種聲,即係有問有答,有男有女,有鑼有鼓個隻。

我擘大眼,又好似聽唔到。

我一合埋眼,d聲就好鬼近。近到好似,係你頭後面到播咁。

我再擘大眼,無聲喎。

合埋眼,又有。

無聲…有聲…寂靜…粵曲…寂靜…粵曲…。
我就諗,唔係化,咪咁啦…。
偷偷望向梳化果邊,唔見有嘢,諗住拎轉身,一嘢搵d被遮住自己,轉身果下,大鑊,見到書檯張凳到坐左對腳囉!

係,一對腳嘅黑影坐左響張凳到,無上半身,但係見到兩隻腳連腳掌個輪廓,條條fing。

我當堂成身郁唔到,嗌唔出聲,淨係隻眼珠可以左右咁望。

D 粵曲聲愈黎愈大,嚴格黎講呢次係我第一次俾「嘢」壓。

我個身當時係打側嘅,面望住牆果邊,背脊就係碌架床上樓梯果個位,我覺得後面有「人」係度來回咁行,身材好高。

要知道就算你係合埋左眼,如果有人係你床邊經過,你都係會意識到嘅,我當時嘅感覺就係咁,我轉唔到身擰唔到過去睇,但係好清楚知道,後面有個好高嘅人响到徘徊。

小學生嘅我都知,呢個高度,一係成七呎人,一係凌空…。 如是者,行左幾轉,佢就停左响床頭上樓梯果個位到,無郁過,唔知...係咪望住我卦。
到我郁得返既時候,已經天光喇。

頭先話嚴格黎講係我第一次嘅俾嘢壓經歷,因為我一直都當呢次係自己發夢就算,我永遠都想相信...
家鬼,係靜態嘅。

係無滋擾性嘅。

呢個「男人」周不時會坐響果到,到我愈大個,我就愈少見到佢。

唔知係... 我見到既力量細左,

定係,佢唔駛再成日出現…

不得而知。
看更多投稿作品
引用網址:https://home.gamer.com.tw/TrackBack.php?sn=2936404
All rights reserved. 版權所有,保留一切權利

相關創作

同標籤作品搜尋:毛毛的鬼故事或不祥經歷

留言共 0 篇留言

我要留言提醒:您尚未登入,請先登入再留言

喜歡★s072225 可決定是否刪除您的留言,請勿發表違反站規文字。

前一篇:毛毛的鬼故事或不祥經歷... 後一篇:毛毛的鬼故事或不祥經歷...

追蹤私訊

作品資料夾

Shana963有緣的您
小屋收錄了超精彩的因果故事,可以改造命運、解決各種疑難雜症,有空可以看看喔!看更多我要大聲說昨天20:37


face基於日前微軟官方表示 Internet Explorer 不再支援新的網路標準,可能無法使用新的應用程式來呈現網站內容,在瀏覽器支援度及網站安全性的雙重考量下,為了讓巴友們有更好的使用體驗,巴哈姆特即將於 2019年9月2日 停止支援 Internet Explorer 瀏覽器的頁面呈現和功能。
屆時建議您使用下述瀏覽器來瀏覽巴哈姆特:
。Google Chrome(推薦)
。Mozilla Firefox
。Microsoft Edge(Windows10以上的作業系統版本才可使用)

face我們了解您不想看到廣告的心情⋯ 若您願意支持巴哈姆特永續經營,請將 gamer.com.tw 加入廣告阻擋工具的白名單中,謝謝 !【教學】